bg

интегрална йога

Интегрална Йога – BMST – Yoga Style

1.       Описание на метода: Наименованието на метода подсказва, че в него са интегрирани всички добри практики, които дава необятната система – Йога, така че практикуващите да могат да извлекат най-добрите ползи са себе си. На физическо ниво се правят динамични, полудинамични и статични упражнения – Асани (Асана означава поза на тялото), които намаляват напреженията в ставите и сухожилията, тонизират мускулите и масажират вътрешните органи – стомах, сърце, далак, черен дроб, бъбреци и др. На психическо ниво на посетителите се предлагат прости и кратки дихателни упражнения, които имат успокояващ ефект, мисловния процес се забавя, намалява се психическото напражение, освен това дихателните упражнения имат силен детоксикиращ ефект – изчистват организма от токсини и отрови. На умствено ниво се предлагат подходи за визуализация и прости медитативни техники, които повишават концентрацията и увеличават сетивните ни способности – Интуиция.

2.       Методология: Занатията протичат в следната последователност:

-          Загряващ комплекс – Антиревматични и Антигастритни упражнения – 15 мин.

-          Подготвителни Асани – правят се няколко лесни Асани за да може тялото да се подготви за по – натоварващите комплекси

-          Слънчеви и Лунни упражнения – Динамичен комплекс, при който последователно се заемат  12 различи асани, които имат силно огъвкавяващ ефект. Едно от най – добрите средства за лекуване на гъбрначни изкривявания, болки в кръста, шията и раменете – 15 – 20 минути.

-          Релаксация – отпускане в легнало положение – 5 - 8 минути за нормализиране на дишането и сърдечния ритъм.

-          Асани – заемат се различни асани, в зависимост от нуждите на посетителите

-          Дихателни упражнения – занятията завършват с дихателни упражнения и ключови упражнения за успокояване на психиката и ума. 

3.       Резултати – на физическо ниво се усеща повишаване на свободата на движенията, както и лекота при извършване на движенията (в ежедневието), на психическо ниво се наблюдава повишена устойчивост на напрежение и стрес, практикуващия става по-наблюдателен и по-малко реактивен, на умствено ниво възниква процес на осъзнаване, начинът на мислене и възгледът на индивида подлежат на преразглеждане.

4.       Практика и натрупвания – за различните хора е необходим различен подход, но при редовно посещение са необходими 3 – 6 месеца, за да се проявят първите резултати от практиката!